Kako instalirati Skype, konfigurisati ga i koristiti

Tutorijal kako instalirati, konfigurirati, odnosno koristiti Skype (skajp) za glasovne i video pozive koji su unutar Skype VoIP mreže potpuno besplatni.
Sam program pogotovo nakon nove verzije 4 ima puno jednostavnije i preglednije sučelje za korištenje. Kao i ranije verzije nudi mogućnost glasovnih i video poziva koji su unutar Skype mreže besplatni, chat, prijenos datoteka. Naravno moguće je pozivati druge države u nepokretnoj i mobilnoj mreži što se dodatno plaća no u odnosu na cijenu impulsa kod naših operatora, znatno je jeftiniji.
Sa Skype-om možete koristiti posebno napravljene telefone koji se spajaju na vaš PC ili jednostavno kombinaciju web kamere s mikrofonom. Sama komunikacija je enkriptirana što omogućuje privatnost vaših razgovora, no postoje vlade određenih država koje zahtijevaju pristup, tj. mogućnost prisluškivanja kao što već rade u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, ali to im za sada nije pošlo za rukom.
Većina prijenosnih računala već posjeduje ugrađeni mikrofon, dok neki noviji i bolje opremljeni imaju čak integriranu web kameru. No za one koji to nemaju investicija i nije tako velika, jer već za 50 kn pa na više mogu kupiti pristojnu web kameru. Pitanje je samo koju kvalitetu videa, odnosno dizajn web kamere želite, jer većina ipak pazi da im kamera bude estetski dodatak.
Ono što vam moram napomenuti je da za ispravan rad je potrebno imati „širokopojasni“ pristup internetu, znači aDSL ili kablovski pristup, UMTS ako je signal dobar. No ono na što morate pripaziti je potrošnja prometa, ako nemate flat, jer prijenos zvuka i slike nije zanemariv i bilo bi dobro da pripazite na taj dio, poziv sam po sebi možda je besplatan ali prijenos podataka je tu. Znači ako imate nekoga u s kim planirate često razgovarati bilo bi dobro prvi mjesec prekontrolirati račun i ako se ispostavi da je potrošnja prometa u nekom od paketa koji nemaju flat velika, možda vam je bolje uzeti flat ili neki veći paket.

1. korak instalacija

Prvo što morate napraviti je skinuti instalacijsku datoteku s Interneta http://www.skype.com/ što vam je prikazano na slici niže (nadam se da nisu promijenili dizajn stranice)


Nakon toga pokrenite instalacijsku datoteku i ako vam se otvori dijaloški okvir kao na slici niže ili nekakvo upozorenje kliknite na Run (Pokreni).


U verziji prema kojoj sam radio upute nije postojao Hrvatski (Croatian) i ja sam radio instalaciju za engleski jezik, ali vi svakako to možete provjeriti pod Set your language i odabrati željeni jezik, dok pod Options možete podesiti dodatne postavke instalacije.


Možete primijeniti putanju instalacije, akcije vezano uz ikonicu na radnoj površini, razne pluginove, a za pokretanje instalacije kliknite na I agree – installProces instalacije.

Završetak instalacije.


2. korak registracija Skype računa

 • Full name – upisujete ime i prezime što nije obavezno
 • Create Skype Name – željeno Skype ime
 • Password - željena lozinka
 • Repeat password – samo ponovite željenu lozinku
Ako želite pročitajte sve navedeno i stavite kvačicu po Yes, I have read I accept, nakon čega je potrebno kliknuti na Next.
 • Email - upišite vašu email adresu
 • Country/region – odaberite Croatia, ako već nije
 • City - upišite naziv vašeg mjesta
Svi ovi prethodno uneseni podaci će pomoći nekom prilikom pretrage kontakata u Skype imeniku.


Kliknite na Sign in.


Kreiranje Skype računa.


Obzirom da Skype user koji sam odabrao već postoji, ponuđeno mi je nekoliko slobodnih ili polje za unos nekog drugog željenog, jer ne mogu postojati 2 ista. Opet je potrebno kliknuti na Sign in.


3. korak konfiguracija

Nakon uspješne registracije otvara vam se prozor dobrodošlice. Prva sličica vodi do dijela koji vas upoznaje s mogućnostima Skype aplikacije, no mi ćemo preći na drugu (ona u sredini) kako biste provjerili dali vam radi mikrofon, zvučnici, odnosno kamera.
Prvi korak je provjera rada zvučnika, slušalica, odnosno slušalice telefona ako imate VOIP USB telefon. Kliknite na Test speakers.


Zatim na zeleni krug gdje piše Press Me i ako pritiskom na njega je počelo nešto svirati znači da radi. Ukoliko možda ne čujete zvuk provjerite da nemate više zvučnih kartica instaliranih na računalu, što se vidi u padajućem izborniku s desne strane gdje odaberite nešto drugo s popisa ako postoji i ponovite postupak testiranja, ali ako ne radi, provjerite:
 • dali su zvučnici, slušalice, telefon upaljeni
 • dali su ispravno spojeni
 • dali su pojačani
 • dali je zvučna kartica instalirana
 • ako ne znate kako potražite nečiju pomoć :-(


Ako radi jednostavno kliknite Yes i idemo dalje.


Ako je test zvučnika, slušalica, telefona prošao dobro slijedeći korak je testiranje mikrofona. On može biti ugrađen u samu kameru, prijenosno računalo, slušalicu telefona, može biti zasebno kao poseban uređaj spojen na računalo… za testiranje kliknite na Test Microphone.


Počnite pričati nešto i ako vodoravni indikator mijenja broj zelenih kvadratića, znači da mikrofon uredno radi i kliknite na Yes, a ako ne isto provjerite da nema više uređaja u padajućem izborniku i ponovite test za sve dok jedan ne bude radio, odnosno ako ne pomaže provjerite:
 • dali je mikrofon, kamera, slušalice, telefon ispravno spojeni
 • dali su uključeni
 • dali su pojačani
 • instalirani
 • ako ništa ne pomaže potražite pomoć :-(


Ako su oba prethodna testa prošla uredno još preostaje testirati video klikom na Test Video, naravno za one koji imaju web kameru, dok oni samo sa mikrofonom mogu odmah kliknuti naMake a test call i preskočiti par sličica.


Ako je kamera uspješno instalirana i spojena na računalo u vrlo kratkom vremenu biste trebali vidjeti live streaming s kamere, odnosno zeleni kružić koji potvrđuje da je sve radi. Vama samo preostaje kliknuti na Done.


Nakon uspješno testa preostaje napraviti i testni poziv što radite jednostavnim klikom na Make a test call.


Ovo što vidite na slici niže je pojednostavljeni prikaz onoga kako će vam zapravo sučelje Skypa biti. S lijeve strane vidljiv je jedan testni kontakt kojeg označite jednim klikom lijevom tipkom miša nakon čega kliknite na zelenu ikonu Call.


Sam testni poziv zbog velikog broja korisnika ponekad neće raditi, odnosno biti će zauzeto ili jednostavno može potrajati nekoliko minuta. No ono što se na ovom koraku događa je da nakon što se poziv uspostavi, ženski glas na engleskom jeziku vas zamoli da kažete nešto u mikrofon nakon zvučnog signala, što će vam automatski biti reproducirano natrag za 10-ak sekundi. Prekidanje poziva radite klikom na crveni gumb End call.


Ako je sve prošlo uredu možete započeti s pretragom prijatelja u Skype imeniku klikom na Find friends.


Ako već posjedujete listu kontakata u nekom od nabrojanih aplikacija stavite kvačicu, upišite login korisničke podatke ukoliko se to traži od vas, kliknite na Search email contacts i Skype će sam pretražiti svoju bazu na temelju vašeg imenika. Dok možete i sami ručno pretraživati po imenu i prezimenu, Skype nazivu ili email adresi i kliknite na Search Skype directory.


Otvara vam se novi dijaloški okvir u kojem ćete vidjeti izlistane sve kontakte koji odgovaraju kriteriju pretrage. Dodavanje u vašu listu kontakata radite klikom na Add contact. Samu pretragu možete zasutaviti ako ste ugledali traženi kontakt klikom na Stop search i nastaviti tražiti sa drugim parametrom.


Proces dodavanja kontakta zahtjeva njegovu potvrdu/odobrenje stoga možete napisati i nekakvu poruku kako bi ta osoba znala o kome se radi, no u svakom slučaju kliknite na Send.

Potvrdni okvir dodavanja kontakta na listu koji možete zatvoriti klikom na Close i nastaviti dodavanje novih kontakata klikom na Add more contacts.

Za početak korištenja Skype aplikacije možete isključiti dobrodošlicu tako što uklonite kvačicu i kliknete na ikonu za početak.


Kada je upaljen Skype možete vidjeti u system trayu dolje desno kod sata. Ovisno o statusu takva će biti i ikonica, sada je zelene boje jer je Skype online. Možete ga pokrenuti dvostrukim klikom lijevom tipkom miša ili uz pomoć prečice na radnoj površini odnosno u start izborniku.


4. korak korištenje

Statusi, koji vrijede za vas i za vaše kontakte, a vidljivi su vama u system trayu dolje desno, a za kontakte s njihove lijeve strane u Skype imeniku:

Online - kontakt je online, spojen an Skype i dostupan

Away - kontakt je online, spojen na Skype, ali je računalo neaktivno, znači nitko već duže vrijeme ništa ne radi na njemu

Do Not Disturb – kontakt ne želi da ga se smeta

Invisible - ne vidljiv, znači online je ali vam se prikazuje kao da je offline, tj da Skype nije upaljen

Offline - znači da je Skype ugašen
Na ovom koraku pred vama bi trebao biti otvoren Skype prozor u kojem vidite vaše kontakte (Contacts), možete dodavati nove klikom na New i još puno toga o čemu ću u kasnijim tutorijalima. Ono što morate napraviti, prije pozivanja ili chatanja je da označite kontakt. Kontaktni koji imaju mogućnost video poziva pokraj Call za glasovni imat će i Video Call za video poziv.


skajp prijava , skype instalacija, registracija naloga racuna akaunta , dodavanje kontakata, prijatelja, problemi sa skype programom, sve se rjesava, video pozivi, kamera radi ili ne radi, audio razgovor preko mobitela sa skype programom kako i sta uraditi da sve to radi.

Nema komentara:

Objavi komentar

KAKO ĆU SE BESPLATNO PRIJAVITI NA FACEBOOK? KAKO ĆU SE PRIJAVITI NA HOTMAIL?
KAKO CU SE BESPLATNO REGISTRIRATI NA MSN?
KAKO DA NAPRAVIM NOVI PROFIL?
KAKO OTVORITI BESPLATNU E-MAIL ADRESU ZA MSN SKYPE I FACEBOOK?
MSN HOTMAIL I FACEBOOK SU MI
POKVARENI I ZARAŽENI VIRUSOM!
KAKO DA POPRAVIM MSN ,SKYPE, HOTMAIL I FACEBOOK?
ODGOVORI NA SVE OVO A I JOŠ MNOGO TOGA NAĆI
ĆETE BESPLATNO NA OVOJ STRANICI
msn, windows live, messenger, greska, error, problem, sa, instalacija, instalacijom, instalacije, skidanje, skinuti, ne radi, neradi, radi, ne, logovanje, logovati, uci, online, prikazuje, kako, zasto, rjesenje, popravak , repair, fix, download, alternativni, vise, odjednom, citav, pidgin, migg, virus, plus,chat,message, picture, sound, muzika,slike, salje,uredu,izbaci,smeta, zasto ne mogu da skinem, kako, registracija, jednostavno, lahko, otkloniti, download stari , stvaranje korisnika , hrvatski bosanski srpski jezik jeziku prevod, pomoc, logiranje, login , sign up, error, pokvareno, pogreske, jednostavna rjesenja, novi msn, sifra ,password, username, ime, naziv, korisnika, korisnicko ... popravka msn ... kvar na msn - u ...problem msn