Windows Live Messenger

Source:http://www.pcchip.hr/

slika:
 Windows Live Messenger
Jedan od programa koji nam omogućava takvu jednostavnu komunikaciju je Windows Live Messenger (WLM) tvrtke čije ime ne treba posebno predstavljati jer ga svi iole upućeniji u informatiku znaju - Macros..., ne, Mircos..., ne, kako ono? ... aha, Microsoft! Microsoftu ovo nije prvi pokušaj s GUI IM tehnologijom. Ako se autor dobro sjeća, a ne sjeća se baš uvijek dobro, dapače, još u stara dobra vremena Windowsa 3.1 (to su oni Windowsi koji su bilo toliko zaostali u odnosu na najnovije verzije da nisu mogli... hm... što ono nisu mogli, a danas mogu?... aha - nisu mogli prikazivati Long File Names!) postojao je program WinChat (postoji i danas - pokrenite Start - Run - WinChat  i "nazovite" neko računalo na mreži). Ogroman i tektonski napredak informatičke tehnologije doprinio je tome da današnjim programima možete "nazvati" i računalo koje se ne nalazi u vašoj internoj mreži. Napokon s računalom možete učiniti ono što su ljudi telefonom činili još prije jednog stoljeća.
Stvaranje novog računa
Naravno, za uporabu nekog instant messaging programa potreban vam je račun i adresa koju ćete dijeliti poznanicima s kojima želite komunicirati. Korisnici koji tek stupaju u svijet IM-a možda imaju otvoren stari MSN račun pomoću kojega bi komunicirali s prijateljima. Postupak stvaranja novog računa razumljivo je jednostavan - pokrenite WLM i pri dnu će se pojaviti opcija Sign up for a Windows Live ID. Kliknite na nju i stvorit ćete se na stranicama Microsofta pod nazivom Windows Live Services. Osim same činjenice da ste na putu stvaranja nečega što do sada nije postojalo, zapanjujuća je još jedna pojava - stranice za stvaranje Windows Live ID-a tečno su prevedene na hrvatski jezik, što znači da nemate nikakvo opravdanje koje biste iskoristili da izbjegnete kreiranje ID-a. Učinite to i zakompl... ovaj, uljepšajte si život budućom komunikacijom s brojnim prijateljima koji će vas srdačno prekidati u trenucima kada pokušavate odahnuti od neprestanog prekidanja rada zbog poziva na mobitel. Kada osmislite svoj nadimak (ili ste bili hrabri i ostavili pravo ime i prezime), prijateljima pošaljite svoju IM adresu koja će biti u obliku vašnadimak@hotmail.com.
Dodavanje novih kontakata

Dobro, stvorili smo račun kojim ćemo se služiti. Osim u slučajevima kada to opravdava naše zdravstveno stanje, za komunikaciju su potrebne barem dvije osobe. Pod pretpostavkom da smo mi samo jedna osoba morat ćemo dodati još jednu, a u WLM-u to činimo izbornikom Contacts - Add a contact. Logično, zar ne? Postoji još jedna moguća stepenica koja će se pojaviti ako je sugovornik ograničio svog klijenta - za početak komunikacije i razmjene datoteka ili videa bit će potrebno njegovo odobrenje.
 Sharing folders
No, nije sve tako crno. WLM donosi i neke simpatične mogućnosti. Jedna od njih je Sharing folders (dijeljeni direktoriji). Radi upravo ono što mu i naziv govori - sugovornicima daje pristup sadržaju mapa na disku. Tehnikom drag & drop odaberete nekoliko direktorija na svom disku čiji će sadržaj biti dostupan sugovornicima. Postupak je krajnje jednostavan (kao uostalom i svi u ovom programu) - odaberite ActionsCreate or open a sharing folder..., odaberite kontakt na koji se to odnosi i otvorit će se prozor u kojemu datotekama rukujete kao pomoću Windows Explorera.
 Pozivanje drugog računala
Drugo računalo možete pozvati na nekoliko načina - najčešći i najjednostavniji je Send an instant message. Za to pokrenite Actions - Send an instant message... - odaberite primatelja i počnite pisati poruku. U istom ekranu nalazit će se i poruke koje vam druga strana šalje.
Osim običnog messaging načina, kontakt se može uspostaviti videopozivom. U slučaju da vi i sugovornik imate web kameru i da želite uspostaviti videopoziv s roditeljima, braćom, striptizetom - dovoljno je pokrenuti Actions - Start - Start a video call (ili desnim klikom na sugovornika pa Video - Start a video call). Prije ove akcije morate, naravno, osigurati da je kamera prisutna, da je uključena i da je ispravno podešena (Tools - Audio and video setup... i Webcam settings...). Nova verzija Messengera podržava razlučivost videozapisa do 640x480, što je, kažu stručnjaci, prilično dobar rezultat.
Ima još načina kontakta - sljedeći po popularnosti, nakon načina Message, vjerojatno je audiopoziv - imate li slušalice i mikrofon (a bilo bi zgodno da ih imate, cijena im je vrlo prihvatljiva) i znate da ih ima i sugovornik, odaberite Actions - Call a contact's computer i razgovarajte besplatno preko Interneta umjesto da poruke tipkate. Kvaliteta je sasvim dovoljna za nevažan razgovor o kvaliteti jutarnje kave ili količini poslijepodnevnih padalina.
Nešto pouzdanije rezultate telefonske vrste razgovora dobit ćete pozivom PC-to-phone u kojem slučaju s računala možete nazvati bilo koji "običan" telefonski broj. No, da budemo precizni, ne baš bilo koji, jer je ova mogućnost dostupna samo omanjem broju zemalja iz elitnog kruga, onim zemljama koje propagiraju demokraciju, ljubav prema čovjeku te mir i dobro, koji su čvrsto utemeljeni na robovlasništvu, kolonijalizmu i sličnim dobrotama.
Još pogodnosti

Nova verzija Messengera donijela je jednu novost koja nam može poslužiti kao neobranjiv argument kada neukima pokušavamo objasniti u čemu se zapravo IM tehnologija razlikuje od sto godina starog telefona - to je offline messaging. Želite li poslati poruku kontaktu koji trenutno nije za računalom, sada to napokon možete učiniti: desni klik - Send an offline instant message i poruka će osobu dočekati kad se prijavi na sustav. Zaboravimo na trenutak to da je prije pedesetak godina izmišljena automatska sekretarica - gledajmo samo činjenicu da offline mogućnosti prije toga nije bilo i pretvarajmo se da je ovo jako velika novost u napretku tehnologije!
Mogućnosti zajedničkog igranja računalnih igara i rada u istoj aplikaciji, kao i traženja pomoći kada udaljenom sugovorniku dopustite da preuzme upravljanje nekim dijelovima vašeg sustava, bile su poznate i korisnicima starije verzije Messengera, stoga nije potrebno da se na tom dijelu predugo zadržavamo. Novim korisnicima možemo reći da se taj postupak pokreće odabirom stavke Request remote assistanceu izborniku Actions i odabirom sugovornika kojemu ćete predati nadzor.
Ova opcija pruža velike mogućnosti kada kolegi u nevolji treba na brzinu nešto popraviti na računalu, a kolega je toga trenutka na godišnjem odmoru na safariju u Tasmaniji.
Sigurnost
Lagan i brz pogled na stranice koje se bave dokumentiranjem otkrivenih sigurnosnih propusta pokazuje nam da WLM nije ništa osjetljiviji na propuste od konkurenata, dapače. Čak i njegov prethodnik MSN Messenger nije jako odskakao od prosjeka.
Pri korištenju WLM-a vrijede neke opće upute za sigurno korištenje programa ovakve vrste. Svaki takav program treba namjestiti tako da ne prihvaća pozive i silne dobronamjerne prijedloge za partnerstvo od nepoznatih ljudi. Sjećate se trenutaka kad su vam roditelji tupili da ne razgovarate s nepoznatim ljudima? E, sad je vrijeme da primijenite te savjete! Live Messenger ima mogućnost da prihvati komunikaciju samo s onim osobama koje ste prethodno upisali u imenik - iskoristite ju.
Sljedeće, ne primajte bilo kakve datoteke od bilo koga. Live Messenger sigurnost ove funkcionalnosti dijeli na dvije razine, možete zabraniti primanje datoteka u potpunosti ili onemogućiti samo prihvat datoteka koje mogu narušiti sigurnost vašeg računala. Savjet bi u ovome području glasio: omogućite izravno primanje datoteka (to je zgodna funkcija i povećava efikasnost), ali onemogućite "nesigurne" vrste datoteka, a bez obzira na sve to primajte ih isključivo od pouzdanih kontakata. Ako vam netko treba poslati neki EXE ili DOC, neka ga komprimira u ZIP i pošalje u tom obliku.
Treći savjet, možda malo nepraktičan, a zasigurno dosta paranoidan - kad nemate namjeru koristiti WLM, isključite ga potpuno, nemojte ga ostaviti samo u stanju offline ili busy. Po onoj staroj - samo isključen program je siguran program.
 Za one koji žele saznati više
Tablicu postojećih instant messaging klijenata možete pogledati na stranicihttp://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_instant_messaging_clients. Wikipedia ima članak o Live Messengeru (http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Live_Messenger), ali ni MSN Messenger nije zapostavljen (http://en.wikipedia.org/wiki/MSN_Messenger). U poglavlju Features new to Windows LiveMessenger možete pročitati nešto detaljnije o novostima u svježoj verziji ovog programa. Naravno, Microsoft će ponuditi najviše početnih podataka o svom programu (http://get.live.com/messenger/features).

1 komentar:

KAKO ĆU SE BESPLATNO PRIJAVITI NA FACEBOOK? KAKO ĆU SE PRIJAVITI NA HOTMAIL?
KAKO CU SE BESPLATNO REGISTRIRATI NA MSN?
KAKO DA NAPRAVIM NOVI PROFIL?
KAKO OTVORITI BESPLATNU E-MAIL ADRESU ZA MSN SKYPE I FACEBOOK?
MSN HOTMAIL I FACEBOOK SU MI
POKVARENI I ZARAŽENI VIRUSOM!
KAKO DA POPRAVIM MSN ,SKYPE, HOTMAIL I FACEBOOK?
ODGOVORI NA SVE OVO A I JOŠ MNOGO TOGA NAĆI
ĆETE BESPLATNO NA OVOJ STRANICI
msn, windows live, messenger, greska, error, problem, sa, instalacija, instalacijom, instalacije, skidanje, skinuti, ne radi, neradi, radi, ne, logovanje, logovati, uci, online, prikazuje, kako, zasto, rjesenje, popravak , repair, fix, download, alternativni, vise, odjednom, citav, pidgin, migg, virus, plus,chat,message, picture, sound, muzika,slike, salje,uredu,izbaci,smeta, zasto ne mogu da skinem, kako, registracija, jednostavno, lahko, otkloniti, download stari , stvaranje korisnika , hrvatski bosanski srpski jezik jeziku prevod, pomoc, logiranje, login , sign up, error, pokvareno, pogreske, jednostavna rjesenja, novi msn, sifra ,password, username, ime, naziv, korisnika, korisnicko ... popravka msn ... kvar na msn - u ...problem msn